Mbo en autisme

Het middelbaar beroepsonderwijs vervult een belangrijke brugfunctie in de overgang van beroepsopleiding naar werk. Het behalen van het vereiste diploma blijkt echter voor een grote groep studenten met autisme in het mbo bijzonder moeilijk, ondanks alle aanwezige talenten. De diversiteit onder deze studenten is groot. Dé student met autisme bestaat niet. Voor studenten met autisme is geen standaardoplossing. Begeleiding vereist maatwerk.

Coaching op school

Als zelfstandig autismespecialist coacht Esther van de Ven mbo-studenten met autisme gedurende hun mbo-opleiding. Dit gebeurt altijd in opdracht van de mbo-instelling en op locatie. Het doel is om studenten met autisme zo zelfstandig mogelijk hun mbo-studie te laten volgen, met oog voor het individuele ontwikkelingsproces. Dat kan een intensief kortdurend proces zijn, maar ook een meerjarig traject waarbij één gesprek per maand volstaat. De ondersteuningsbehoefte van de student staat centraal.

Boek ‘Autisme in het mbo’ en gratis poster met studietips

Het boek ‘Autisme in het mbo’ is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk en staat boordevol praktische tips. Ter aanvulling is een gratis poster gemaakt met praktische tips voor mbo-studenten met autisme en hun ouders.