Verdiepingscursus: Practitioner Autisme

Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg (OSO) biedt de opleiding Practitioner Autisme. Deze éénjarige parttime opleiding biedt uitgebreide verdieping in autisme waarbij je de vertaalslag maakt naar jouw eigen praktijk door middel van praktijkopdrachten. Esther is nauw betrokken bij deze opleiding als docent Portfolio Autisme en als studiebegeleider.  

Voor wie

De Practitioner Autisme is er voor de professional, ouder en iedereen die in zijn praktijk met mensen met autisme te maken heeft. Alle werkvelden zijn dus mogelijk: onderwijs, zorg, begeleiding, thuissituatie, persoonlijke context, jobcoaching etc. Je beschikt over kennis van algemene ontwikkelingspsychologie en HBO-, denk- en werkniveau. Tijdens de opleiding heb je de mogelijkheid om de opdrachten uit te voeren. Het is belangrijk dat je daarvoor samenwerkt met een persoon met autisme en andere professionals in de eigen werk-/leefcontext. Je staat open voor collegiale consultatie en leren van en met andere professionals.

Doel 

De leerling/student/werknemer met autisme heeft tijdens school, studie, stage, werk een professional nodig die autisme (her-)kent. Iemand die kan handelen op basis van praktijkkennis, theorie en attitude. Werken en leven met iemand met autisme vraagt van alle partijen de bereidheid om het contact aan te gaan en samen aan de slag te gaan. Het verlangt van jou als professional dat je weet wie je bent in relatie tot autisme en je eigen waarden en overtuigingen. Je levert individueel maatwerk dat is afgestemd op de persoon met autisme. Dit maatwerk is gebaseerd op informeel onderzoek. Daarbij moet je kunnen samenwerken met anderen binnen het netwerk/systeem van de leerling/student /werknemer. Dat doe je uiteraard in samenspraak met de persoon met autisme. Die is eigenaar van zijn ontwikkeling en doelen. Je bekwaamt je verder als beroepsbeoefenaar door opdrachten te maken waarbij jij de vertaling maakt naar jouw eigen praktijk.

Wat komt aan bod

Aan bod komt de beeldvorming rond autisme; wat is er tot nu toe bekend, hoe breng je de persoon met autisme in beeld? Denk hierbij aan cognitieve stijlen, prikkelverwerking, alertheidsniveaus, stressregulatie, zelfregulatie, zelfbeeld, talentontwikkeling, vaardigheidsgebieden (vrije tijd, redzaamheid, sociaal gedrag, stage, werk etc.)

Meer informatie over de opleiding Practitioner Autisme en de folder vind je op de site van Fontys.